Розшифровка аналізу калу важлива в постановці правильного діагнозу, вона допоможе розшифрувати і виявити яке або захворювання. Особливо важливо при дослідженні ШКТ - шлунково - кишкового тракту.
Хоча аналіз на кал не є настільки поширеним, все ж воно допомагає дати точну картину про стан здоров'я пацієнта.
Перед здачею калу, пацієнту як і при інших дослідженнях бажано утриматися від їжі після 6 годин.
Загальний аналіз калу у немовля - розшифровка
Кількість |
30-50 г / добу. |
Сполучнотканинні волокна |
немає |
М'язові волокна |
Мало або відсутня |
Детрит |
Різниться |
Аміак |
немає |
Білірубін |
є |
Стеркобилин |
є |
Розчинний білок |
немає |
Кров |
немає |
Лейкоцити |
одиничні |
Консистенція |
Кашоподібний |
Мила |
У малому кол-ве |
Колір |
Жовтий, жовто-зелений |
Жирні кислоти |
Кристали в невеликій кількості |
Запах |
Від кислуватий до гнільного |
Нейтральний жир |
Краплі |
Кислотність (pH) |
4,8-7,5 |
Рослинна клітковина |
немає |
Слиз |
немає |
Крохмаль |
немає |
Загальний аналіз калу у дитини
Кількість |
100-250 г / добу. |
Сполучнотканинні волокна |
немає |
М'язові волокна |
немає |
Детрит |
різниться |
Аміак |
20-40 ммоль / кг |
Білірубін |
немає |
Стеркобилин |
75-350 мг / сут. |
Розчинний білок |
немає |
Кров |
немає |
Лейкоцити |
одиничні |
Консистенція |
формений |
Мила |
мала кількість |
Колір |
коричневий |
Жирні кислоти |
немає |
Запах |
не різкий |
Нейтральний жир |
немає |
Кислотність (pH) |
7,0-7,5 |
Рослинна клітковина |
немає |
Слиз |
немає |
Крохмаль |
немає |
Загальний аналіз калу у дорослого
Кількість |
100-250 г / добу. |
Сполучнотканинні волокна |
немає |
М'язові волокна |
немає |
Детрит |
Різниться в кол-ве |
Аміак |
20-40 ммоль / кг |
Білірубін |
немає |
Стеркобилин |
75-350 мг / сут. |
Розчинний білок |
немає |
Кров |
немає |
Лейкоцити |
одиничні |
Консистенція |
формений |
Мила |
Незначна кількість |
Колір |
коричневий |
Жирні кислоти |
немає |
Запах |
не різкий |
Нейтральний жир |
немає |
Кислотність (pH) |
7,0-7,5 |
Рослинна клітковина |
немає |
Слиз |
немає |
Крохмаль |
немає |
Зміни калу
Кількість і консистенція як у дорослих, так і у дитини може трохи змінюватися, це залежить від прийому їжі, особливо на кількість калу впливають продукти тваринного і рослинного походження, в першому випадки спостерігатиметься його зменшення, у другому збільшення, але коливається в межах норми. Зміни кольору калу у маленької дитини може так само варіюватися залежно від прийому їжі, наприклад при вживанні бурякового супу, вінегрету, бурякового салату, калу може надати відтінок червоного кольору.
Зміни кількості калу
У деяких випадках Збільшення кількості калу за межі норми може свідчити про таких захворюваннях:
- зниження функцій підшлункової залози
- холецистит
- ентерити
- діарея
- панкреатит
- запори
- зменшення кількості надходить в кишечник жовчі
- порушення процесів травлення в тонкому кишечнику
- порушене всмоктування в слизовій кишечника
- вживання значної кількості рослинної клітковини
У випадках коли зміни кількості калу пішло в меншу сторону, то причиною цьому могли стати запори, голодування, кахексія, але в більшості випадків це пов'язано з прийомом легкозасвоюваних продуктів.
Зміни кольору калу
У дорослої людини колір калу в нормі коричневий, через наявність у ньому стеркобилина, різниться колір може від прийому їжі, як було описано вище, частіше у дітей це більш помітно. У дорослої в межах норми може варіюватися колір від прийому ліків.
Колірні відтінки калу:
- Чорний - може сигналізувати про наявність крові в травній системі, так жи при запорах.
- Темно-коричневий - сигналізує про захворювання шлунково-кишкового тракту, запорах і при частому вживанні м'ясної їжі
- Світло-коричневий - при вживання рослинної їжі
- Червонуватий - може сигналізувати про виразкових хворобах кишечника, так само при вживанні червоних продуктів (буряк, чорниця та ін.)
- Відтінки зеленого - виникає на тлі потрапляння білірубіну в кал
- Світло-жовтий - говорить про зниження функцій залози і поганому травленні
- сірувато-білий - сигналізує про відсутність жовчі
Зміни консистенції калу
У нормі кал здорової людини по консистенції не твердая і не рідкий, він зберігає форму в медицині назвали його оформлений. Зміни консистенції так само можуть послужити деякі причини, до них відносять:
- щільний кал - зазвичай буває при запорах, так само може свідчити про захворювання кишечника.
- кашкоподібні іспражненія- можливі запалення товстого кишечника
- мазевідний - ознака запалення підшлункової залози і малого надходження в кишечник жовчі
- рідкий - свідчить про порушення процесів в ШКТ
- поява пінних випорожнень - ознака бродильной диспепсії
- рідкий стілець, що нагадує горохове пюре, вважається характерною ознакою черевного типу
- рідкий і практично безбарвний стілець, схожий на рисовий відвар, спостерігається у хворих на холеру
Зміни запаху калу
У нормі запах стільця не різкий, але при будь-яких захворюваннях, може зміниться до смердючого і гнільного запаху. Відбувається це через хвороб пов'язаних з ШКТ. У такому випадки, потрібно звернеться до лікаря і здати аналізи на кал.
Зміни pH калу
Слаболужна рН 7,8-8,0 |
Погане перетравлення в тонкому кишечнику |
Лужна - рН 8,0-8,5 |
Коліт, запор, хвороби підшлункової залози і гіперсекреція в товстому кишечнику |
Резкощелочная - рН> 8,5 |
гнильна диспепсія |
Різко кисла - рН <5,5 |
бродіння (бродильна диспепсія) |
|